Artikkel: Nümfkakaduude/viirpapagoide päritolu/värvivormid

Tiivulised mõtteterad

Moderaator: Annie

Artikkel: Nümfkakaduude/viirpapagoide päritolu/värvivormid

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 19. juuni 2005, 09:57

PÄRITOLU
Nümfkakaduu (Nymphicus hollandicus) on pärit Austraaliast.Euroopas on ta tuntud alates 1840-ndatest aastatest. Ta kuulub kakaduude perekonda ja on üks Euroopa populaarsemaid linde.
Kuna nad on nii levinud linnud,leidub neid looma poodides väga suures värvivalikus.Looduslikult on ta pea kollane ja keha hallikas. Välja on arenenud ka muid värvikompositsioone.
Nümfkakaduu kodumaal Austraalias võib neid kohata tervel mandril, ent peamiselt siiski avamaastikul ja rannikualadel. Elupaigaks sobib neile väga mitmesugune maastik. Nümfkakaduu on küllalt niiskuselembene. Suvine kuumus ja maastiku kuivus ajab linnud sageli rändele. Nii nad lendavad suurte parvedena ühest paigast teise, otsivad vett ja elamisväärsemaid piirkondi.
Kõik artiklid nümfkakaduudest on koostatud unexplained-i poolt.

Viirpapagoide (Melopsittacus undulatus) kodumaa on tegelikult Austraalia, kus nad looduses on rohelist värvi. Mõni sajand enne nende Euroopasse toomist peeti seal teisi papagoilisi, tuvisid ja väiksemaid laululinde. Hiljem sai kõige populaarsemaks kanaarilind.
1840 Austraaliast saabudes tõi inglise loodusuurija ja kunstnik John Gould Euroopasse esimesed viirpapagoid, mis äratasid suurt tähelepanu. Mõned aastad hiljem saabusid Londonisse kaks suurt laeva paari tuhande viirpapagoiga. Need ostis ära üks tolle aja tuntumaid loomakaubitsejaid, kes nad omakorda maha müüs ja väga hea kasumi sai. Peale seda hakati aina sagedamini Austraaliast neid pisikesi papagoisid tooma. Kuid seda mitte enam kaua, sest avastati, et viirpapagoid on võimelised pesitsema ka muutliku ilmastikuga Euroopas.
Esimesed kollased viirpapagoid ilmusid 1872. Kuus-seitse aastat hiljem koorus esimene sinine viirpapagoi. Peale seda hakati rõhku panema erinevate värvivariantide tootmisele.
Ilmus ka esimene klubi - Budgerigar Club(praegune Budgerigar Society Inglismaal). Austraaliast lindude sissetoomine lõppes rohkem kui 30 aastat tagasi kui Austraalia keelustas oma fauna ja flora väljaveo. Selline seadus kehtib seal tänapäevani.
Kasutatud materjalid: http://www.geocities.com/Heartland/Vall ... roest.html

VÄRVIVORMID
Nümfkakaduud
Nümfkakaduude värvusvormid on nüüdseks hästi välja kujunenud.
Nende hulgas on vaimustav kahvatu- sidrunkollane lutiino vorm Kaneelikoore värvi linnud, kelle hallil sulestikul on soe pruunikas varjund.
On olemas ka valgenäoline teisend, kellel näo piirkonnas puudub kollane värvus ja oranžid põselaigud. Viimasel ajal lisandunud värvuste hulgas on ebatavaline pärlikarva teisend kahvatute küütlevate laikudega, mis on kõige paremini nähtavad tiibadel .
Looduses on nümfkakaduud halli värvi, kollase poega. Loomapoodides võib sellised isendeid kõige tihemini leida. Isastel on erk-kollane pea, emastel tuhmim. Pildil on isane vasakul, emane paremal.
"Pärl" nümfkakaduu. Isased kaotavad oma "pärlid" sulgimise käigus . Emastele jäävad "pärlid" alles. Kollasenäoline teisend. Dominantne hall vorm. Isastel läheb vaja vähemalt kahte sulgimist, et ilus hall/hõbedane värv esile tuleks. Emased jäävad kahvatuks pruuniks. Eestist on harva saada lutiinosid, kirjusid nümfkakaduusi (neljas pilt) ja "pärl" kakaduusi. Tavalisi halle on kõige tihemini loomapoodides müügil.

Viirpapagoid:
Domineeriva tunnustega viirpapagoid võib ära tunda tema sulestiku eri värvigamma järgi, kusjuures kollane-roheline ning sinine-valge varjund on kõige enam levinud kombinatsioonid. Dominantseid teisendeid võib aretada kergesti, sest sarnaste tibude saamiseks peab ainult üks lind paarist olema n-ö. dominantse tunnusega.
Dominantne taevassinine vorm ja dominantne heleroheline vorm.
Tumedasilmne kollane viiru erineb punakas-kollasest ja oranzikas kollasest lutiinovormist oma tumedate silmade poolest.
Praeguseks on ellu jäänud ainult halli viirpapagoi dominantne vorm; retressiivne vorm, mis saadi 1993. aastal, suri 1940.aastal ilmselt selle tõttu välja, et seda paljundati liiga aeglaselt. Küllaltki tavaliselt on kollasenäoline , punakspruun ja piimjashall valgetiivaline vorm.
Heleroheline viirpapagoi sarnaneb looduses elavate isenditega, aga teadlased on kinnitanud, et looduses elutsevad isendid on väiksemad.
Lilla retressiivne vorm, olles üheks kõige väiksemaks varieteediks, võib viirpapagoi retressiivset vormi arendada kõigis värvikombinatsioonides, kaasa arvatud tumedatest toonides. Ebatavaliseks on see, et täppde arv "maskil" varieerub või nrrf võivad hoopis puududa.
Albiinolinnul puudub nahas pigment ja ta on üleni valge. Tal puudub pigment ka silmis, mis tõttu paistavad roosad iirises olevate veresoonte tõttu.
Muidugi on viirpapagoide värvitoone veel igasuguseid, aga need on mõned tuntumad.

Artiklid koostas kalakene
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Tagasi: Üldised jutud

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 1 külaline

cron