Kuidas aidata, kui poegimisel on probleeme?

Kõigest, mis seotud pisinotsude soetamisega.

Moderaatorid: triini22, nirgike

Kuidas aidata, kui poegimisel on probleeme?

PostitusPostitas Piggy (Teema autor) » 09. märts 2013, 09:37

Tere, minu emase notsu kõhus on ebatavalised mügarikud ja ta joob ja sööb väga palju. Seega ma arvan et ta on tiine, ta on võtnud kaalus üpris palju juurde ka. Praegu annan talle palju C-vitamiini nt. kurki ja lehtsalatit, praegugi krõbistab :happy: Ma tahan, et ta tiinus ja sünnitus läheks hästi. Minu küsimus olekski see, et mida ma peaks tegema, kui üks poegadest ei liiguta või kui ema ei jõua teda ära puhastada, kui liiga palju poegi sünnib? Võiksite rääkida ka oma kogemustest. Tänud juba ette :-)

Ja siis lugesin veel kuskilt, et kellegi emane merisiga ei hammustanud nabanööri katki, aga kui ei hammusta mida ma siis tegema pean, ega ma seda kääridega siis lõikama hakka, kas siis poeg on nii kaua seal nabanööri otsas kui arst kohale jõuab või?!
Eesti raamatutes ei ole midagi taolist kirjas ka, olen raamatukogudest otsinud. :umm: Äkki keegi teab mingeid raamatuid soovitada või eesti keelset interneti lehekülge?
Piggy
Uudistan
Uudistan
 
Postitused: 30
Teemad: 16
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Naine
Tuju: Rahulolev
Prindi postitus

Re: Kuidas aidata, kui poegimisel on probleeme?

PostitusPostitas nirgike » 12. märts 2013, 23:52

Ma arvan, et siin foorumis on vähestel kogemus merisea poegimisel tunnistajaks olemisest. Merisead kipuvad poegimist enamasti ka sellisele ajale sättima, kus kedagi pealt vaatamas ei ole, nt öösiti.

Üks teema on, kus antakse soovitusi meriseapojale kunstliku hingamise tegemisest ja emapiimaasendajast:
viewtopic.php?f=21&t=9826

Närilistega tegelevad loomaarstid ehk oskavad seletada, et kas või kuidas on võimalik poegimise ajal merisiga aidata. Või inglise keeles googeldades äkki leiab midagi.
Kasutaja avatar
nirgike
Merisigala
Merisigala
 
Postitused: 1031
Teemad: 16
Asukoht: Võru/Tartu
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 39
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Kuidas aidata, kui poegimisel on probleeme?

PostitusPostitas Kissu » 13. märts 2013, 10:26

Kui on tegu piisavalt noore, aktiivse ja terve notsuga, siis peaks poegimine minema kõigi eelduste kohaselt hästi. Emaslooma ei tohiks viimastel tiinuse nädalatel eriti näppida ja tõsta, kuna võid vigastada nii poegi kui ema sellega. Merisigade puhul tõesti on tavalisest rohkem ohte, kuna pojad on nõnda suured aga see tähendab lihtsalt seda, et tuleks kiivalt jälgida notsu käitumist ja kui on näha valusid/suurt loidust/söögist joogist keeldumist vms. siis pöörduda koheselt arsti poole. Probleemidest räägitakse eelkõige selleks, et inimene kaaluks tõsiselt kas tal on üldse vaja paaritada oma merisiga, sest enamus neid probleeme lõppevad surmavalt nii emale kui poegadele ja ei sinul ega loomaarstil ei pruugi olla enam midagi sinna teha.

Tasub arvestada, et poegade ilmale toomine võtab omajagu aega ja nad ei pruugi kohe järjest lups-lups-lups tulla - see ei ole märk probleemidest. Enamasti aitab emasloom poja välja ja siis peseb ta puhtaks enne, kui uus poeg tuleb. Notsud armastavad poegida kusagil majas ja tihti märkad seda alles siis, kui pisikesed notsud juba ringi tatsavad. Kindlasti ei tasuks keset poegimist emaslooma näppida, see muudab teda närvilisemaks ja võib omakorda tekitada probleeme. Poegivale emasele tuleks tagada rahu ja vaikus, vaikselt eemalt piiluda võib aga kindlasti mitte pidevalt nina puurivõre vastas istuda.

Loomad närviad oma nabanööri ise katki, selle pärast küll muretseda ei tasu ja kindlasti ei tohiks kääridega kallale minna. Võimalik, et konkreetsel juhul tulid pojad liiga kiirelt ja ema ei jõudnud eelmist veel ära puhastada vms. aga ta tegeleb sellega kindlasti ise. Kui mõni poegadest ei liiguta, siis on ta vägagi tõenäoliselt surnud ja sinna pole midagi parata - loodus teeb oma valiku. Ära torma kohe surnud poega puurist eemaldama vaid oota, kuni poegimine on lõpenud ja natuke aega möödunud, siis võid emaslooma üle kontrollida ja surnud pojakese puurist eemaldada.
(\(\
(>'.')
(~(")(")
Kasutaja avatar
Kissu
Mental health will soon be yours..
Administraator
Administraator
 
Postitused: 10146
Teemad: 936
Pildid: 1303
Asukoht: Tartu/Jõhvi
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Tuju: Unine
Prindi postitus

Re: Kuidas aidata, kui poegimisel on probleeme?

PostitusPostitas Piggy (Teema autor) » 14. märts 2013, 22:15

Aitüma vastuste eest, nii tore et viitsite igale küsimusele vastuseid anda. Väga tore foorum ;)
Piggy
Uudistan
Uudistan
 
Postitused: 30
Teemad: 16
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Naine
Tuju: Rahulolev
Prindi postitus


Tagasi: Paaritamine

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 1 külaline

cron