Triibu ja Ruudu

Vöödilised sõbrakesed meie kodudes

Moderaator: v66dik

Foorumi reeglid
See foorum on mõeldud oma lemmiku(te)st rääkimiseks, mitte hoolduse alase nõu küsimiseks! Iga kasutaja teeb omale teema, kus on juttu tema lemmiku(te)st. Teema pealkiri võiks olla kujul nt. "Kissu rotid", "Foksi küülikud" vms.

Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 20. veebruar 2010, 23:47

Tere!
Kuna minul on kodus samuti vöödikud, siis loen iga päev Pisist uusi postitusi teiste vöödikute toimetamistest ja tegemistest. Nüüd otsustasin ka enda triibulised foorumisse üles panna. Nad on mul olnud juba pool aasta, seega panen esimeses postituses kirja lühidalt nende saamise loo ja iseloomu. Edaspidi ka teised tegemised.
Saamise lugu.
Niisiis, kodus kaks vöötoravat: emane Triibu ja isane Ruudu. Triibu sain 11.07.2009 ja Ruudu 12.07.2009. Otsisin vöödikuid juba maist saadik kõikidest Tallinna loomapoodidest ning lõpuks pakkus Semu loomapood välja võimaluse nende kaudu tellida. Loomad telliti Saksamaalt, seega on mul kodus kaks välismaalast :-)
Nimepanek.
Nimepaarid olid valmis juba enne vöödikute saamist: Triibik ja Ruudik, Tiku ja Taku, Triibu ja Ruudu või Piip ja Tuut.
Lõpuks, kui emane vöödik kodus oli, läks alles õigeks nimevalikuks. Kuna ise ei osanud valikut teha, siis koduse koosoleku tulemusel hääletati Triibu (kuigi ema armastab teda hoopis Triibuliineks kutsuda). Kuna emasel oli juba nimi olemas, siis isasega enam muret polnud – Ruudu.
Iseloomust.
Triibu on jubedam aktivist ja uudishimulik tegelane. Kuna puur on elutoas, siis ei saa ta õhtul isegi enne magama minna, kui kõik on toast läinud. Kui uniseks hakkab jääma, siis lamaskleb oma kiigus ning piilub ühe silmaga, mis toimub. Isegi talveunne ei ole jäänud, kuigi tegi hoolega pesa ning vedas toidumoonagi tagavaruks.
See-eest Ruudu on arguse näidiseksemplar. Esimesed kaks päeva elas puuri põhjas saepuru sees. Ema juba arvas, et peab hakkama vöödiku päästmiseks päästetöid organiseerima. Kuid õnneks järgmisel ööl oli pesakasti pugenud ning üle kuu aja käis väljas ainult öösiti. Sügiseks oli suurem argus üle läinud. Kuid võttis veel mõni kuu aega enne kui Triibuga koos mööda puuri ringi tuuseldama hakkas. Hetkel magab juba mitmendat kuud talveund. Vahel harva käib väljas: sööb, joob ning käib hädal.

Triibu

Pilt

Ruudu

Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 21. veebruar 2010, 01:31

Tere!
Oligi aeg juba teie tegemistest kirjutama hakata :-D
Väga armsad oravad. Triibu on nii mõnusa asendi sisse võtnud ja uudistab, mida tehakse. Ruudul on nii kaunis saba - väga vahvalt istub kausi sees. Ja paluks rohkem pilte!
Minu oravad retsisid oma rippkiige ära - see valge karvane materjal käristati lõhki, augud järati sisse (ka põhja), sellest tehti mitme sissepääsuga ripptelk.
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 21. veebruar 2010, 11:03

Meil on kaks rippkiike. Ühe neist on Triibu ka ära retsinud :-D . Tahab endale seda põske pista ja siis pessa vedada.
Eks ma siis üritan ka rohkem pilte lisada.
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 21. veebruar 2010, 11:14

Jah, tore et endale ka teema tegite. Saab ka Triibu ja Ruudu seiklustest lugeda. :)
Minul ka kiige ära retsitud, valge materjal kõik sodiks näritud.
Igatahes, tunduvad väga mõnusad tegelased, rohkem pilte ei ole halb idee. :D
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 23. veebruar 2010, 19:49

Kuna lubasin veel pilte lisada, siis sorteerisin vanu fotosid. Kahjuks midagi erilist ei leidnud, sest minu vöödikud puurist vabadusse ei pääse ja mingeid krutstükke korda ei saada. Põhjuseks miks ma neid tuppa lahti ei lase on see, et sügisel otsustas Ruudu puurist (sel ajal kui ema süüa pani) plehku pista. Ega asi olnukski nii halb, aga kuna ta on jube arg, siis otsustas kaheks päevaks kamina alla elama minna. Mitte mingi meelitamisega välja ei tulnud. Väljas käis ainult siis, kui toas vaikus oli ja öösel. Panime talle pesakasti välja, et äkki läheb sisse, kuid sealt vedas öösel ainult pähklid kamina alla. Kuna mul on puur elutoas ning elutoa ja esiku vahel ust ei ole, siis kartsime, et ta peidab ennast kuskile ära ja lipsab üldse majast välja. Või läheb mööda treppi teisele korrusele ja siis oleks olnud alles tõeline jama käes. Õnneks oli ema järgmisel päeval kodus ja istus vaikselt elutoas ning jälgis orava tegevust. Küll ta püüdis teda meelitada arbuusiga, seemnetega, viskas talle riide peale, kuid lootusetu. Lõpuks kavaldas ema ta siiski üle. Nimelt võttis ema hästi suure lillevaasi, pani lillevaasi põhja süüa, siis käterätiku otsapidi sisse ja jäi ootama. Mõne aja pärast tuli Ruudu kamina alt välja ja läks uudistama. Ronis käterätikut pidi üles ja potsatas lillevaasi. Siis tegime puuri ukse lahti, panime lillevaasi ukse juurde ning Ruudu oligi õnnelikult kodus. Esimese hooga põrutas pesakasti ja ei tulnud sealt mitu tundi välja. Ju puhkas rännuväsimust välja :-)
Peale seda ei julgenud isegi puuri puhastada. Alati ootasin õiget momenti, et mõlemad oleksid pesakastis ja siis panin pesakastile käe ette ning ema puhastas puuri kiiresti ära.
Kahjuks kätte võtta ei luba end ka Triibu. Kuigi nad on olnud mul juba pool aastat ja ma olen kogu aeg nendega tegelenud, ei taha nad mind eriti usaldada. Nüüd kui Ruudu talveunes, olen püüdnud Triibuga tihedamini sõprussuhteid luua. Olen mõned korrad teda transpordikastiga välja võtnud ning esialgu vannituppa (hästi suur) lahti lasknud ja siis teineteisega tutvust sobitanud. Aga raskelt läheb…

Ruudu jooksus
Pilt

Lillevaasis lõksus
Pilt

Triibuga sõprust tegemas
Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 23. veebruar 2010, 20:13

Ruudu jooksulugu oli päris naljakas :-D Triibu on ju täitsa julge juba, kui käest pähklit võtma tuleb.
Minu Nax hakkas julgeks tänu sellele, et mööda inimese kätt ronimata lihtsalt puurist välja ei saanud. Liigutused pidid olema väga aeglased. Lisaks avastas ta varruka, kuhu hakkas sisse pugema. Siis rändaski varrukas edasi tagasi - õlani ja puuri. Enam ta varrukasse ei kipu, tuleb kohe käe peale ja jookseb õlgadele või ronib pähe istuma. Loomulikult üritab ta ka maha pääseda, aga ma olen seda võimalikult kaua takistanud. Panen pihud ette ja suunan üles tagasi, kui ta ülevalt poolt jalgade külge hakkab ronima. Kõrgelt ta alla ei hüppa. Triibu näib sul ikka julge orav olevat. Proovi talle anda vabadust sedasi, et puurist välja saamiseks peab ta su käe pealt läbi tulema. Pane mandlilaastud käe peale: 1 pihu peale, üks randme peale, 1 käe varre peale. Nendega peaks saama iga orava ära osta. :-) Kui ta paljast kätt kardab, siis tõmba varrukas pikaks, et kätt näha ei oleks ja suuna puuri ukse pealt tema poole. Ruudu julguse treenimiseks tuleks temale samuti näpu vahelt mandlilaaste (vmt) pakkuda ning kui ta seda sööb, siis sõrmega külje pealt õrnalt silitada. Kuna vöötoravad on üsna pika elueaga, siis pool koosoldud aastat on üsna lühike aeg. Jõuate harjuda :-)

Viimasel pildil tundub paremal pool olevat jooksuratas. Sellele jooksurattale oleks soovitav panna mingi paksem kangas ümber - põimida läbi (üle ühe traadi). Siis on parem joosta ja on ohutu ka. Vana froteerätik näiteks ajab asja ära või mõni paksem villane kangas.

Nagu SIIN (link) on tehtud.
Pilt pärineb teemast Jooksurattast.

Muudatused: parandasin paar kirjaviga.
Viimati muutis nuff 24. veebruar 2010, 00:31, kokku muudetud 1 kord.
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 23. veebruar 2010, 22:57

Tänud nuff'ile nõuannete eest! Hakkan katsetama!

See jooksuratas on juba ajalugu. Triibu jõudis selle ratta metalli kokkuostu joosta :-) Kusjuures, alguses oli sellel rattal riie peal, aga see ei meeldinud Triibule kohe mitte. Ta jooksis rattas nina väljas ja lõpuks hakkas riiet närima. Kartsin ka, kui riide ära võtsin, et äkki on halb joosta või jätab käpad-saba vahele, aga kohe oli näha, et oravale meeldib ilma rohkem. Ja ei jätnud ta ei käppasid ega saba kuskile ripakile.
Nüüd on tal selline ratas nagu sinu vöödikutel.

Kas sinul jooksevad mõlemad vöödikud rattas? Minul jookseb ainult Triibu. Ruudu käib kauges kaares rattast mööda.

Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 23. veebruar 2010, 23:23

Nii vahva pilt, kuidas ta seal peal magab. Kui meil seda üritataks, siis ratas ilmselt pööraks end ringi. :D

Väljasaamisega on jah see jama, et tihtipeale ei taha nad tagasi minna, ja kui neid kätte on vaja saada siis mõnikord võtab see jaht päris võhma välja.
Kinnipüüdmisel aitas minul veeprits, tulistasin ühe korra ja siis oli ta enda kuvatamisega nii ametis, et sain ta fliistekiga kinni püüda. Aga väga arga oravat, kes esimesi kordi väljas, pole mõistlik piserdada, see lihtsalt hirmutab ta ära, ning siis on võimalik et ta varjub kuhugi ja ei tule tükk aega välja.
Vahepeal ma panin sinna otstesse ka need jublakad, mis laualinadele mõnikord pannakse, et need tuulise ilmaga laua küljes püsiks. Tekk oli siis nagu kalavõrk, aga püüdsin ta päris kähku kinni.
Kui sa teda endaga harjutad, siis enne puurist välja laskmist paku talle miskit näksida. Siis ta usaldab su kätt rohkem. Kui sa teda silitad, siis algul näpuotsaga, kui kohe peoga peale lähed, siis ta võib karta et sa haarad temast kinni ja teed ei tea mis koledusi. :P
Minu omasid väljas olles maius eriti ei huvita, kui ma neile seda õla peal pakun siis tavaliselt põlatakse ära. Seega see mandlilaastu trikk ei pruugi alati toimida. ;) Aga proovida on kasulik, eks iga orav erinev, kes tahab rohkem süüa ja kes tahab lihtsalt ringi kimada.
Mõnikord kui ma tuppa torman, ehmatavad nad algul ära, aga ma olen harjunud neile iga kord "hei!" hüüdma ja nüüd nad juba selle järgi vist mõistavad, kes tuppa tuleb.
Näiteks, kui mu ema juhtub tulema, lidub isane kohe majja ja emane hakkab oma kongitrelle närima, uustulnuk ju kogenematu, ei tea tea kui raske üht vabaduses vöödikut tagasi puuri pista on. :D

Minul jookseb ka ainult üks rattas (emane), teine vahest ainult kükitab või sööb seal all. Muidugi, kui juba ükskord jooksma hakatakse, tuleb uus lebotamispaik leida.

Ega jah, vöötoravatega sõbraks saamine võtab kauem, mind ka veel isane täiesti ei usalda ja isegi emane, kes üldiselt kartmatu sõjasangar on, vehib vahest oma sabaga ja jõllitab oma sõstrasilmadega, et mine tea, äkki mul seekord ikkagi midagi kahtlast plaanis.

Edu teile! :)
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 24. veebruar 2010, 00:57

v66dik kirjutas:Tänud nuff'ile
Kas sinul jooksevad mõlemad vöödikud rattas? Minul jookseb ainult Triibu. Ruudu käib kauges kaares rattast mööda.

Minul jookseb ainult üks vööt rattas. Teine ei ole kunagi seal jooksnud. Tiirutab puuris ringiratast.
See on GunnyBunny-l tõsi jutt, et kui vöödik juba puurist väljas on, ei huvita teda mingid laastud - ei mandlid ega muu :-D Nax ei taha üldse mingit maiust, kui puuriuks avaneb, tal on vaja kohe välja murda - see julgus tuli tal päris ruttu ja kui ta "linnaluba" ei saa, siis närib puuri trelle nagu GunnyBunny vöötorav ja lunib välja.
Mina kasutan mandlilaaste puuri sees argpüksi usalduse võitmiseks, mis õnnestub päris hästi. Nix oli kohutav paanitseja. Nüüd ta mu kätt enam ei karda. Alustasin just sedasi mandlilaastude serveerimist nagu eespool kirjutasin. Parem on, kui käsi toetub kusagile peale (kasvõi puuri põhja), orav tunneb end siis julgemini, kui see ei liigu, vähemalt esialgu. Siis kui orav mul pihus istus ja mandlilaastuga maiustas, silitasin pöidlaga õrnalt ta külge. Seni lasi silitada kuni sõi. Mandlilaaste ei pane ma neile toidunõusse mitte kunagi. Muidu muutub nende laastude väärtus kaheldavaks. Seda mandlilastu nippi soovitas mulle pisilane KrattPätt.

Mul Nax ei tahtnud ka puuri algul minna. Aga nüüd olen teda alati üle kavaldanud. Küll käega puuri suunanud, kui ta turjas jookseb ja küll olen ta pesaga puuri ukse peale tõstnud. Kui ta maas pesa näeb, siis läheb kohe sinna sisse vaatama, mis seal on ja käib iga minut aina uuesti vaatamas, et mine tea, ehk on "päkapikud" käinud või "seemnehaldjas" toonud talle midagi põskepistmiseks :lol: Nix on tubli ja läheb ise puuri. Neile on tehtud spets redel, mis meeldib nii oravatele kui mulle väga (raamitud võre ripub konksudega puuri küljes). Idee saadud taas foorumlaselt KrattPätt. Kui Nix esimest korda kogemata puuriuksest välja põrkas sattus ta nii paanikasse. Hüppas kohe puuri külge tagasi ja tahtis puuri saada. Ta jookseb alati kiiresti puuri tagasi, kui ta toas ringi luusib ja mingit võõrast või kõvemat heli kuuleb. Siis jookseb ka koju, kui Nax teda toas taga ajab.

Edu teile treeninguteks. Jään kommentaare ootama :wink:
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 24. veebruar 2010, 23:42

Tänud kõigile heade nõuannete eest!
Kõigepealt lähen poodi mandlilaastude järele (neid pole minu vöödikud veel saanud). Senini olen neile maiuspalaks andnud päevas paar-kolm jahuussi. Kui nad juba kaugelt ussikarbi krõbinat kuulevad, hakkab puuris jubedam jooks nii et saepuru lendab kahte lehte laiali.

Kuna Ruudu hakkab ilmselt talveunest ärkama ja on päeval juba mitu tundi üleval, siis õnnestus mul täna teha esimesed pildid kus nad koos on :-D

Triibu vaatab telekat ja Ruudu sööb
Pilt

Triibu ja Ruudu toas toimuvat jälgimas
Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 25. veebruar 2010, 12:27

Nii toredasti istuvad koos, nii sõbralikud :hug:
Kust sa neid jahuusse saad? Mul käisid nende usside peale judinad üle selja, on siis tõesti nii head või? :lol:
Kui need ussid nii nämmad on, siis võibolla põlgavad nad mandlilaastud ära. Pane mandlilaastud samasuguse karbi sisse, mille avamise hääle peale nad tormi jooksma hakkavad.

PS. mis toredad ümmargused klambrid (rõngad) need vana jooksuratta küljes on?
Kust neid saab?
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 25. veebruar 2010, 15:51

Sõbralikud tegelased jah! Õnneks :-)

Ussid on tõeline maiuspala!
Mina ostan jahuusse Semu loomapoest (asub Sõpruse pst. Rimis). Kuna nad on kerged, siis ostan tavaliselt korraga ~10g ja maksab alla 20 EEK. Sellest jätkub umbes kuuks ajaks. Nende säilitamisega on natuke jama, nimelt peab neid hoidma külmetuskapis. Kuna ostmas käisin emaga, siis tema oli sellega nõus. Isa aga ei tahtnud sugugi leppida, et külmetuses elutsevad ussikesed. Kindlasti tuleb karp panna veel omakorda kilekotti. Minul läksid korra ussid külmetuses jalutama... Aga külmetuses peab hoidma neid sellepärast, et siis on nad nn. talveunes, nii kui sooja saavad hakkavad elama.

PS. mis toredad ümmargused klambrid (rõngad) need vana jooksuratta küljes on?
Kust neid saab?

Need on tegelikult taimede kinnitamiseks mõeldud klambrid. Ostetud Hortesest. Kuna emal oli neid üle, siis mina leidsin ülejäägile kohe rakenduse :-D
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 18. märts 2010, 11:28

Õues veel kuskilt kevadet näha pole, kuid minu vöödikutel on kevad küll juba saabunud. Ruudul on ilmselt talveuni ära magatud, sest on juba pooled päevad pesast väljas. Alguses oli küll veel üsna uimane, kuid nüüd viimastel päevadel on hakanud ka kiiremaid liigutusi tegema. Kuna talveuni on tema kehakaalu oluliselt kahandanud, siis enamus ajast ta küll sööb. Ning paistab, et on hakanud juba kosumagi. Samas Triibu, kes oli hilja õhtuni üleval, läheb nüüd juba 19-20 ajal magama. Täitsa naljaks :o
Isasel Ruudul on hakanud ka hormoonid möllama ning igal võimalikul hetkel käib emast kiusamas. Aga kuna emasel pole veel jooksuaega saabunud, siis saab Ruudu iga rünnaku eest käppadega. Kuna see on selline sõbralik kähmlus, siis õnneks ei pea neid eraldi puuridesse panema. Olen plaaninud sellel kevadel ka pisi-vöödikuid, siis ootan huviga kuna emane „laulma“ hakkab.

Sõbralikult koos
Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 18. märts 2010, 12:11

Oh kui armas pilt. :)
Kui vanad nad Sul täpsemalt on? Lugesin küll, et saadud juulis, aga kui vanad nad juba siis olid, või pole teada?
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 19. märts 2010, 10:43

Kahjuks ei tea ma nende tegelikku sünniaega, kuid nad peaksid olema eelmise aasta (2009) kevadised pojad. Loomapoest tellides oli minu üheks tingimuseks, et nad oleksid kevadised pojad, mitte täiskasvanud.
Kui ma nad juulis sain, siis isane oli küll hästi pisike ning arg ja ma arvan, et ta oli 2-3 kuune. Minu juures elatud 9 kuu jooksul on ta kohe silmnähtavalt kasvanud ja täiskasvanuks saanud.
Emase vanuses ma küll natuke kahtlen. Arvasin juba saades, et ta ei ole kevadine poeg. Ta oli juba siis kasvult suur ning oma olemuselt hästi julge ning iseseisev. Hakkas kohe ka isasele "külge lööma". Juba see näitas, et ta pole üldse mitte kevadise poja moodi. Minu juures oldud aja jooksul ei ole ta üldse kasvanud. Seega arvan, et emane võib see aasta saada juba kaheseks või on isegi vanem.
Aga tegelikult on nad mõlemad vahvad sellid, mis sellest, et emase vanusega sain ilmselt petta.
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 19. märts 2010, 12:49

Ma ei hakka nüüd küll kamandama ega midagi, aga soovitaksin ühe aasta või nii veel oodata. ;)
Nad elavad ikka päris kaua teiste närilistega võrreldes ja võibolla nii noori pole ehk hea paaritada (söövad ehk pojad ära, või sünnivad pojad alaarenenult, emane ei taha piima anda vms). Aastaselt saavad nad alles suguküpseks.
Emase vanus loeb küll rohkem kui isase oma, ning kui tema nii suur on, siis pole ehk asi väga hull, aga ma lihtsalt soovitan natuke veel oodata.
Lihtsalt sõbralik soovitus. :)
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 23. märts 2010, 15:31

Ega ootamine paha ei tee, aga ma usun, et võid oma oravatel paarituda lasta, peaasi, et su välismaalased ikka eri pesakondadest oleks. Kui pole selles kindel, siis vast ei tasuks neilt järglasi saada.

Ma ei usu, et vanus (1 aasta, 5 või rohkem aastat) selles osas rolli mängib, et poegi ära sööma hakatakse. Need pannakse nahka, kui poegadele ohtu tajutakse ja selle ohutunde saab tekitada inimene, kui pesakonda häirib, poegi katsub jne. Seda peab hakkama tegema ettevaatlikult ja ei või liiga tihti häirida.

Tervel loomal üldiselt ei sünni väärarenguga poegi (alati võib olla erandeid ning kindlalt tuleb vältida sama pesakonna loomade paaritamist). Suguküps loom on täiesti täiskasvanud ja tal on kõik vajalikud instinktid olemas, et oma pojukeste eest hoolitseda - selle on loodus neile emapiimaga kaasa andnud. Saavad kenasti hakkama :)

Viimane pilt on fantasiline! :biglove:
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 23. märts 2010, 19:20

Viimane pilt meeldib mulle ka. Kusjuures, viimased päevad istuvad nad tihti niimoodi koos ja vaatavad aknast välja :biglove:
Tegin enne vöötoravate võtmist põhjaliku uurimistöö nende elust-olust. Suguküpseks saavad vöödikud juba 8-12 elukuul Link Tookord lugesin ise ka kuskilt ingliskeelselt kodulehelt (mida nüüd kahjus enam üles ei leidnud), et esimeste poegade omaksvõtmine ei sõltu emase vanusest. Orav võib olla ka paari-kolme aastane, aga võib juhtuda, et esimeste poegadega ei oska ta midagi peale hakata. Seega loevad kogemused, mitte vanus!
Kuna vöödikud tulid erineval ajal, siis usun, et nad on erinevatest pesakondadest. Seda kinnitati ka loomapoest.
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 23. märts 2010, 20:57

Esimesi poegi pead siis ise emaoravale tissi otsa "monteerima" :-D
Näljased tited leiavad "piimariiuli" üsna nobedasti kätte, kui see neil lähedal on.
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 24. märts 2010, 13:07

nuff kirjutas:Ma ei usu, et vanus (1 aasta, 5 või rohkem aastat) selles osas rolli mängib, et poegi ära sööma hakatakse. Need pannakse nahka, kui poegadele ohtu tajutakse ja selle ohutunde saab tekitada inimene, kui pesakonda häirib, poegi katsub jne.

Kuskil oli üks inglisekeelne leht (proovin üles leida), kus oli kirjutatud, et "esimese pesakonna" oravad võivad näha ohtu ka väga väikestes ja tähtsusetutes asjades ja olla põhjuseta hirmul.
Muidugi, nõustun sellega, et suurt rolli mängib looma iseloom. ;) Eks sa oskad nende käitumise kohta ka vast öelda.

:ot: Kui minul liivahiirtel ootamatult pojad tulid, siis olin üpris kindel, et emane saab hakkama, sest ta on väga hea rahuliku iseloomuga, laseb kätte võtta jne. Hip-Hopi ma praegu igal juhul ei paaritaks, võin ka muidugi eksida, aga ta tundub mulle veel liiga noor ja närviline.
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 24. märts 2010, 13:35

Loomulikult on mitusada võimalust noort loomaema pabinasse ajada. Minu jutt ei ole kindalt absoluutne tõde :-)

Mõtlesin pigem seda, et kas siin mängib rolli see, kas esimene pesakond tuleb aastasel või viieaastasel vöötoraval - see ilmselt ei määra poegade ärasöömise võimaluse tõenäosust. Viieaastane esimese pesakonna mamma võib olla sama hirmul ja pojad ära süüa. Ma ise usun sellesse tõesse, et vöötoravate kohta reeglid ei kehti - nad suudavad alati üllatada.
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 24. märts 2010, 14:30

nuff kirjutas:Mõtlesin pigem seda, et kas siin mängib rolli see, kas esimene pesakond tuleb aastasel või viieaastasel vöötoraval - see ilmselt ei määra poegade ärasöömise võimaluse tõenäosust. Viieaastane esimese pesakonna mamma võib olla sama hirmul ja pojad ära süüa. Ma ise usun sellesse tõesse, et vöötoravate kohta reeglid ei kehti - nad suudavad alati üllatada.

Kuna olen eelnevalt uurinud vöödikute elust-olust, siis nõustun täielikult nuff'iga :-) Kirjutasin eespool ise samast asjast.
Aga igaüks tunneb oma oravaid kõige paremini! Mina arvan, et kui minu energiline (mitte segi ajada närvilisega) Triibu ükskord emaks saab, siis saab ta oma emakohustustega hakkama. Hetkel ei ole asjad küll veel niikaugele arenenud. Isane käib emast "tuuseldamas", aga paraku saab ta emase käest käpaga ja kui Ruudu liiga ülbeks läheb, naksab Triibu isasel munadest ja siis on rahu majas. Õnneks ei tee ta talle haiget, vaid naksamine käib niinimetud sõbralikult. Ju annab märku, et jäta mind rahule - ei ole veel õige aeg!
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 04. aprill 2010, 18:28

Natuke ka minu vöödiliste elust!
Sain lõpuks valmis puuri laienduse. Juba ammu tahtsin Triibule ja Ruudule uut puuri. Kuna poest sellist mis meeldiks ei leidnud, otsustasin ise ehitama hakata. Nõu ja jõuga oli ka isa abiks :-)
Uue osa sisustamine on hetkel veel pooleli. Kuna tahan, et oravatel jääks ruumi ka jooksmiseks, siis asju väga täis toppida ei taha. Ilmselt panen veel ronimiseks õunapuuoksa. Alguses panin ka ühe lamamisaseme, kuid kuna vöödikud ei jõudnud kokkuleppele kumma oma on, siis panin teise ka lisaks. Nüüd igal ühel oma vaatluspunkt.
Triibu võttis uue osa ruttu omaks. Uues osas on vitstest pesa ning Triibu kolis sinna elama. Nüüd magabki seal. Õhtul kui kõik üleval on, siis on pea pesa ääre peal ja ühe silmaga piilub mis toimub. Kui kõik vaikseks jääb, siis kolib ise ka pessa magama. Seltskondlik oravaneiu :-D
Lakke riputasin köied, kus peal oravad ronivad. Triibule küll meeldib neid ka vahelduseks närida. Olime üks nädalavahetus kodust ära ja koju tulles oligi köis läbi näritud.

Puuri laiendamine
Pilt
Pilt

Triibu köit närimas
Pilt

Kuna Triibu peab kõike kuulma-nägema, siis katsetas ta, kas köiel magada ka saab. Kuid nii kui silmad kinni pani, hakkas alla kukkuma ja nii pidi ikkagi pessa magama minema.
Pilt

Triibu pesas
Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas GunnyBunny » 04. aprill 2010, 18:36

Vau, väga ilus juurdeehitus!
Köielmagaja pilt on lihtsalt nii... :biglove:
Kasutaja avatar
GunnyBunny
Greevixor
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1767
Teemad: 16
Pildid: 9
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 04. aprill 2010, 22:25

Vinge eramu :-D
Neil on seal põnevat küllaga: saab turnida ja kiikuda, joosta ja vahipostil elu jälgida.
Kõik on olemas. Nad on kindlasti selle vaeva eest tänulikud.
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 27. aprill 2010, 16:02

Kevadised tervitused Triibu ja Ruudu poolt!
Nüüdseks on rahu saabunud ka vöödikute puuri :-) Ruudul on munandid tagasi normaalmõõtmetesse läinud ning juba nädala aega ei ole ta Triibut „kiusanud“. Ruudu jooksuaja jooksul Triibu paar korda siutsus, aga kas ta ka tiineks jäi, seda saab alles mõne ajapärast teada. Triibu käitumises on küll muutunud see, et hakkas pesakasti endale süüa vedama. Seda ei ole ta varem teinud (talveund ta ei maganud). Ning nädalavahetusel otsustas ta enda vitstest pesa lammutama hakata. Aga muidu on täpselt samasugune nagu varem :-D

Triibu tahab pesa puuri küljest alla kukutada
Link.

Kuna pesa puuri küljest lahti ei saanud, siis hakkas ta nii seest kui ka väljast lisasissekäike tegema

Link.

Link.

Link.
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 02. mai 2010, 11:28

Minu Triibu on kevade saabudes puhta segaseks läinud. Täna hommikul avastas ema, et tüllkardinatest on saanud pitskardinad :grr: Ja auk oli ikka kohe suur, umbes 2x3 cm. Vöödikute puur seisab suures toas akna kõrval juba 10 kuud ja selle aja jooksul pole kumbki vöödikutest kardinaid puutunud, kuid nüüd otsustas ilmselt Triibu asja parandada. Kusjuures, puur ei ole vastu kardinaid. Ilmselt tiris ta käpaga kardina lähemale ja siis hakkas laastamistööd tegema.
Pilt laastamistööst tuleb hiljem!
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas nuff » 02. mai 2010, 20:20

Pessapugemise pilt on lahe.
PS. Suveajal peavadki akendel õhemad kardinad ees olema. ;-)
nuff
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 570
Teemad: 10
Pildid: 0
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 03. mai 2010, 08:52

nuff kirjutas:Suveajal peavadki akendel õhemad kardinad ees olema. ;-)

Mina arvasin, et võiks üldse kardinad ära võtta, aga ema oli millegipärast teisel arvamusel :grr:
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Triibu ja Ruudu

PostitusPostitas v66dik (Teema autor) » 03. mai 2010, 09:00

Nüüd ka pilt meie uutest pitskardinatest!
Otsisin kõik pesad läbi, et kuhu ta selle kardina üles siis riputas. Aga ei leidnud! Ilmselt hekseldas ta kardina lihtsalt puruks.
Pilt
Kasutaja avatar
v66dik
Vöötoravate varakamber
Vöötoravate varakamber
 
Postitused: 247
Teemad: 5
Pildid: 19
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Järgmine

Tagasi: Meie vöötoravad

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 0 külalist