Maapirnis on keskmiselt 9,6% suhkrut (
Nutriondata andmetel), mis on enamvähem võrreldav ananassi, apelsini, aprikoosi, õuna ja ploomiga. Samas aga sisaldab maapirn sügisel inuliini ja inuliin langetab suhkru taset veres ja seega on deegudele väga kasulik. Eriti kasulik on maapirn diabeedihaigetele deegudele ja ka diabeedi ennetamiseks.
Sobilikud on ka maapirni lehed ja vars, seega oletan, et ka õis võiks olla ohutu (selle kohta küll kuskilt infot ei leidnud).
Igaks juhuks peaks olema toore maapirni andmisega esialgu ettevaatlik- osadele loomadele tekitab kõhulahtisust. Kel aga võimalust on, siis võiks maapirni ka kuivatada talveks. Ainult maapirni toidule ka deegut panna aga ei tohi, sest muidu saab ta inuliini ülekülluse. Niisama toidu hulgas, proportsioonis teiste asjadega, on ta aga hea ja kasulik asi.
Maapirniga sarnaselt sisaldab inuliini ka sigur, mida võib ka anda.
Allikad:
http://deguworld.proboards.com/index.cgi?action=display&board=food&thread=8772&page=1#65088
http://www.degupedia.de/forum/viewtopic.php?t=743